top of page

Зъбни импланти
 

импланти.jpeg
IMG_4751_edited.jpg
карт2заимпл.jpeg
all on 4.jpg

 Денталните импланти възстановяват липсващи зъби или загуба на зъб поради някаква причина. Те напълно възстановяват функцията и вида на липсващите зъби, а поддръжката на имплантите не се различава от тази при естествените зъби.
 

КАКВО СА ЗЪБНИ ИМПЛАНТИ?
 

 Имплантът представлява титаниев елемент, който се поставя в костта на челюстта, с цел да замести корена на лиспващ зъб. Според индивидуалния случай на пациента, зъбни импланти може да поддържат различни протезни конструкции- зъбни корони, зъбни мостове, зъбни протези.
 

ЗАЩО Е НЕОБХОДИМО ДА СЕ ПОСТАВЯТ ЗЪБНИ ИМПЛАНТИ?
 

 Когато някои зъби липсват или са извадени по някаква причина (напр. кариес, пародонтит, травма и други), се формира обеззъбен участък в областта.
 

Този обеззъбен участък трябва да бъде възстановен с имплант или мост, в противен случай води до множество негативни последствия:

 • Видът на усмивката се променя, а това засяга самочувствието и оказва влияние на психичното здраве и социалния живот на човек;

 • Дъвкателната функция се затруднява; 

 • Започва да се задържа храна на празното място. Това застрашава съседните зъби, както от развитие на кариес, пулпит, гранулом, така и от пародонтит, разклащане и загуба на зъба;

 • Костта на липсващото място започва да се топи, тъй като остава нефункционална;

 • Започва придвижване на съседните и отсрещните зъби към празното място (феномен на Годон);

 • Възможно е бузите, езика или устните да се нараняват по време на дъвчене от мигриралите зъби;

 • Налице е дисбаланс в горна и долна челюст;

 

КАКВИ СА ПРЕДИМСТВАТА НА ЛЕЧЕНИЕ СЪС ЗЪБНИ ИМПЛАНТИ?
 

 Лечението със зъбни импланти има редица предимства:

 1. максимално естетични, имплантите видимо не се различават от естествените зъби в съзъбието

 2. не е необходимо изпиляване на съседни зъби

 3. имплантите предават дъвкателното налягане равномерно без да натоварват съседните зъби

 4. почистването и поддържането на имплантите не се различава от това при естествените зъби

 5. лечението с импланти е максимално дългосрочно решение в сравнение с другите методи на лечение

 6. имплантът поддържа костта функционална и не позволява тя да се „топи“ (резорбира)

 

КАК ПРОТИЧА ПРОЦЕДУРАТА НА ПОСТАВЯНЕ НА ЗЪБНИ ИМПЛАНТИ?
 

 Преди всичко се провежда обстоен преглед, снемане на анамнеза, статус, допълнителни диагностични изследвания и специална 3D диагностика (CBCT). Те служат за изготвяне на плана за лечение, който лекуващият лекар обсъжда с пациента и го информира за предстоящите етапи, предимства и алтернативи. Щом плана за лечение е готов можем да пристъпим към процедурата по поставяне на имплант.
 

Процесът протича най-общо в два етапа:
 

Първи етап:

 През първия етап поставяме зъбния имплант в костта на челюстта. Макар и да звучи страшно за повечето пациенти, процедурата е рутинна и протича безболезнено и сравнително бързо.  Най-често извършваме процедурата със специална 3D матрица- водач, която я прави още по-прецизна и предвидима.

 Понякога в първия етап е необходимо да се извършат допълнителни процедури, като костна аугиментация (костна присадка), синус лифт и др. Те са изяснени предварително при изготвянето и обсъждането на лечебния план.

 След първият етап е необходимо известно време (3-6 месеца), през което протича биологичен процес на остеоинтеграция- “приемане” на импланта от човешкия организъм. Казано по друг начин, това е изграждане на фина връзка между импланта и костта на челюстта.

 Успешното поставяне и остеоинтеграция на зъбния имплант зависи от твоето здравословно състояние, прием на лекарства, влияещи на процеса и от състоянието на тъканите в устата – костната тъкан и гингивата.
 

Втори етап:

 Вторият етап е след 3-6 месеца в  зависимост от случая, когато е настъпила успешна остеоинтеграция. Поставеният имплант е вече стабилен и готов да поема дъвкателното натоварване. Тогава зъбният имплант се разкрива и надгражда с избраната според индивидуалния случай протетична конструкция (коронка, мостова конструкция, протеза).

 Задължително даваме инструкции и насоки за правилна орална хигиена и поддръжка на денталните импланти. При спазване на инструкциите и редовни профилактични прегледи, денталните импланти могат да останат устойчиви цял живот.

Ако и ти искаш да подобрим усмивката ти...

bottom of page