top of page

Почистване на зъбен камък

skaler
zk pochistvane.jpg
stadii.png
kuretaj.jpg

 Добрата орална хигиена помага за поддържане на здрави венци и зъби, превенция на кариес и запазване на естествените зъби.

 Оралната хигиена бива индивидуална и професионална.

 Индивидуалната включва всички дентални процедури, които правиш вкъщи: миене на зъби, използване на конец за зъби, вода за уста, поддържане на протези и др.

 Професионалната орална хигиена включва процедурите, които се извършват в стоматологичния кабинет.
 

ЗАЩО Е ВАЖНО ЧЕСТО ДА СЕ ПРОВЕЖДА ПРОФЕСИОНАЛНА ОРАЛНА ХИГИЕНА?

 

 Независимо колко усилено се опитваш да почистиш зъбите си с четка, почти е невъзможно да го направиш достатъчно добре. Плака и отлагания остават върху кътниците, повърхността на езика или зони недостъпни за четката като междузъбните пространства.

 Меката бяла плака включва остатъци от храна, слюнка и бактерии от устната кухина, които не са опасни сами по себе си. Ако обаче плаката остава известно време върху зъба, бактериите започват да образуват киселини в резултат от метаболизма им. Именно тези киселини увреждат зъбните тъкани и се развива кариес

 Ако тази мека плака остане дълго време, тя се втвърдява и под действие на слюнката се превръща в зъбен камък. Той може да бъде в различно количество и цвят (от бял до тъмно кафяв). Зъбният камък дразни венците, в резултат на което те може да се зачервят, да станат чувствителни и да кървят. С времето венците започват да се отдръпват, подлежащата кост започва да се топи, което впоследствие води до загуба на зъбите. Зъбният камък не може да се отстрани чрез индивидуална орална хигиена, а само в стоматологичен кабинет.

 Освен това лошата орална хигиена води и до лош дъх в устата , засяга самочувствието и комуникацията с други хора.

 Установено е, че постоянното натрупване бактерии в устната кухина оказва негативно влияне и върху храносмилателната, сърдечно-съдовата система и вътрешните органи и може дори да доведе до сърдечно-съдови, белодробни, бъбречни и други заболявания.

 Устната хигиена също е важна за удължаване живота на протези, корони, мостове, импланти, фасети, бондинг. Помага и за предпазване на зъбите от кариес при носене на ортодонтски апарати.

 

КАК ПРОТИЧА ПОЧИСТВАНЕТО НА ЗЪБЕН КАМЪК?

 Първоначално оценяваме състоянието на устната кухина, обсъждаме използваните в дома методи за орална хигиена, обясняваме как да се мият зъбите правилно и ефективно, отговаряме на въпроси и даваме насоки за правилна орална хигиена.

 Зъбната плака и зъбният камък отстраняваме с ултразвуков скалер. Неговият вибриращ връх внимателно отстранява плаката и отлаганията от повърхността на зъба. Зъбният камък се отстранява от труднодостъпните места, например между зъбите, с помощта на ръчни инструменти- кюрети.

 След механично отстраняване на плаката и зъбния камък, полираме зъбните повърхности със специален за целта перлен прах „AirFlow”, смесен с вода и въздух под налягане. По този начин се достига дори до най-малките неравности на повърхността, за да се премахнат оцветяванията, причинени от кафе, тютюн или други пигменти. Частиците на праха са кръгли и не са остри, така че не надраскват зъбната повърхност. Зъбите веднага стават забележимо по-бели след процедурата.

 Зъбната повърхност става гладка и лъскава. След това плаката се натрупва с много по-бавна скорост.

 Ще бъдеш приятно изненадан от значителните промени след кратката и безболезнена професионална процедура. Зъбната повърхност става гладка и блестяща като стъкло, а усещането за свежест и чистота ще те направи истински щастлив. Ако следваш насоките и инструкциите, които ще ти дадем, зачервяването на венците и кървенето скоро ще изчезнат.

 

 Препоръчваме процедурите с професионална орална хигиена да се извършват на всеки 6 месеца при здрави зъби и венци.

 При пациенти, склонни към натрупване на плака, пушачи, или тези, които имат заболяване на венците, препоръчваме по-често провеждане на професионална орална хигиена (3-4 пъти годишно).

 

Няколко предложения:

  • Мий зъбите си 2 пъти на ден

  • Четкането трябва да отнеме поне 2-3 минути

  • Измий зъбите си с кръгови изчеткващи движения от венеца към зъба, а не хоризонтални "напред и назад".

  • Опитай се да измиеш цялата повърхност на зъбите си, а не само от външната страна.

  • Поне веднъж на ден трябва да почистваш с конец. Почистването с конец има една основна цел- почистване на междузъбните пространства от плака. Някои хора го избягват, тъй като го намират за трудно, но има и алтернативи на традиционното почистването с конец, като например използване на интердентални четки или орални душове.

  • Ако нямаш възможност да измиеш зъбите си през деня, използвай дъвка няколко минути след всяко хранене, като преди това изплакни устата си с вода.

  • Яж повече млечни продукти: те са полезни за зъбите поради съдържанието на калций, което улеснява възстановяването на зъбните повърхности, засегнати от киселини.

·       Избягвай сладки, нишестени, меки храни и подсладени напитки.

Ако и ти искаш да подобрим усмивката ти...

bottom of page