top of page

Кореново лечение (ендодонтия)

канали.jpg
aleksandar molar.jpg
caries
endodontics.jpg

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА ЕНДОДОНТСКОТО ЛЕЧЕНИЕ?
 

 Ендодонтията обхваща лечението на кореновите канали и усложненията на кариес, когато той засяга съдовете и нервите (пулпата) на зъба. Ендодонтското лечение е приложимо и при вече лекувани зъби, но с неуспешно проведено първично кореново лечение.

 По време на лечението използваме специални инструменти, с които се почистват и дезинфекцират каналите на зъба. След това кореновите канали се запълват с материал, който запечатва достъпът на бактерии до тях. 

Лечението може да завърши в едно или няколко посещения, в зависимост от конкретния случай.
 

 

КАК ПРОТИЧА ЕНДОДОНТСКОТО ЛЕЧЕНИЕ?
 

 Преди всяко ендодонтско лечение провеждаме обстоен преглед, анамнеза и при необходимост назначаваме допълнителни изследвания и рентгенографии.

 

Лечението на коренови канали включва:

  1. Поставяне на диагноза.

  2. Поставяне на локална анестезия при нужда.

  3. Поставяне на кофердам, който изолира зъба и го предпазва от слюнката по време на процедурата.

  4. Отсраняване на кариес, предишно възстановяване и разкриване на ендодонтски достъп.

  5. Определяне на дължината на кореновите канали с апекслокатор.

  6. Отстраняване на каналното съдържимо и обработка на кореновите канали с ръчни и машинни инструменти в комбинация с дезинфекция с иригационни разтвори.

  7. Подсушаване на каналите и запълване с биосъвместим материал.

  8. Възстановяване на зъба с обтурация (пломба) или корона.

  9. Контролни рентгенографии, за проследяване на оздравителния процес.

 

КОГА ЕНДОДОНТСКОТО ЛЕЧЕНИЕ Е ПРЕМИНАЛО УСПЕШНО?
 

 Веднага след запълване на кореновите канали, е нормално да имате чувствителност или лек дискомфорт в зъба, които отшумяват скоро след манипулацията.  След това при успешно проведено кореново лечение, зъбът е спокоен, безсимптомен, без напредващи промени в поддържащата го кост, видими рентгенографски.

 В някои случаи е възможна реинфекция на зъба. Тогава той продължава, да бъде чувствителен или са налице лезии в околните тъкани.
 

КАКВО СЕ СЛУЧВА, КОГАТО НЕ СЕ ПРОВЕДЕ КОРЕНОВО ЛЕЧЕНИЕ НАВРЕМЕ?
 

 Инфекцията при засягане на съдовете и нервите (пулпата) на зъба, когато не се лекува, води до възпаление в околните тъкани- кост, меки тъкани, синус.

 Заболяването може да протече хронично. Тогава болката е слаба, периодично се изостря, а може дори и да лиспва. Наблюдават се лезии в костта- грануломи, кисти, и лезии в лигавицата- фистули.

 Възможно е да се наблюдава остра форма на заболяването или изостряне на хроничната. Тогава налице са силни болки, пациента може да се подуе и дори остро да се засегне общото му здравословно състояние (с температура, втрисане, отпадналост, главоболие и др.). Наблюдават лезии с натрупване на гной- абсцеси, флегмони или обширно възпаление на костта- остеомиелит.
 

 Инфектираните коренови канали може да имат сериозно въздействие върху общото здравословно състояние, ако не се излекуват.

Ако и ти искаш да подобрим усмивката ти...

bottom of page