top of page

Брекети

markham-stouffville-richmondhill-pediatric-dentist-damon-clear-braces.jpg
breketi interdentalni chetki.png
damon-braces.jpg
braces how.jpg

 Целта на всяко ортодонтско лечение е подреждане на зъбите, създаване на подредена и красива усмивка, постигане на функционална захапка и условия за лесно почистване и поддържане на орална хигиена.

 Правилната позиция на зъбите е определяща за тяхното ефективно функциониране и превенция от различни заболявания.

 Кривите зъби, освен че са неестетични и се отразяват негативно върху самочувствието и социалния живот, те задържат много повече остатъци от храна и плака, трудно се почистват, създават условия за по-бързо развитие на кариес, възпаление на венците, пародонтит. Освен това може да оказват влияние на захапката и това да повлиява правилната функция на дъвчене, говор, както и да доведе до зъбно изтриване.

 След първичен обстоен преглед при нас ще обсъдим дали при теб е необходимо ортодонтско лечение и при необходимост ще ти дадем насоки за възможните варианти за лечение с брекети или алайнери.

 

КАКВО СА БРЕКЕТИ?
 

 В ортодонтията брекети са ортодонтски елементи, които се „залепват“ (фиксират) за зъбната повърхност. През брекетите минават различни по форма, големина и функция ортодонтски дъги. Целта е прилагане на умерено, биологично поносимо въздействие върху зъбите, което ги придвижва в правилната им позиция. Брекетите могат да бъдат изработени от различни материали- метал, керамика и др.

 Ние работим със самолигиращи брекети Damon system- метални брекети Damon Q и прозрачни керамични брекети Damon clear.

 С брекетите от тази система се постига изцяло нова концепция на ортодонтско лечение, в която видът на лицето е водещ. В края на ортодонтското лечение постигаме не само правилно подреждане на зъбите и коригиране на захапката, но и подобряване на формата и вида на лицето. Това дава голямо предимство пред другите системи, особено при възрастни пациенти, тъй като те видимо се подмладяват.

 Дъгите при системата Damon се задържат с капачета на брекетите, а не с ластици, което значително намалява триенето по време на ортодонтското лечение и носи редица предимства- съкратено време на лечение, комфорт по време на лечението, по-добра хигиена, по-големи интервали между посещенията и други предимства, които смело можем да наречем „революция“ в съвременната ортодонтия.


КАК ПРОТИЧА ЛЕЧЕНИЕТО С БРЕКЕТИ?

 Преди всяко ортодонтско лечение провеждаме обстоен преглед, обсъждаме какво искаш да промениш в усмивката си и при необходимост назначаваме допълнителни изследвания и рентгенографии.

 Ако имаш кариеси, зъбен камък или други заболявания на зъбите или венците, те трябва да се излекуват и премахнат преди започване на ортодонтското лечение.

 Когато устната кухина, зъбите и венците са здрави правим фотодокументация и сканираме зъбите и захапката ти и обсъждаме какви брекети предпочиташ (метални или керамични- прозрачни).

 По сканираните дигитални 3D модели и рентгеновите снимки правим ортодонтски анализ. Той е необходим за изготвяне на план за ортодонтското лечение.

 Този лечебен план ни дава информация, за това колко време ще продължи лечението с брекети, колко и кои са основните стъпки и каква ще е стойността на лечението.

 След като обсъдим лечебния план и ти го одобриш, следва процедурата по поставяне на брекети, която е напълно безболезнена. След нея ще ти дадем насоки и инструкции за правилно поддържане на орална хигиена с брекети и ще насрочим час за следващото посещение.

 Следващите посещения стават през различен период от време 4-6-8 седмици. При тях брекетите се „активират“- извършва се смяна на дъги, прилагане на ластици, бутони и други ортодонтски елементи. Тези допълнителни елементи също са от огромно значение за крайния резултат.

 В края на ортодонтското лечение брекетите се свалят и зъбите се почистват и полират.

 Необходимо е поставяне на фиксирани или снемаеми ретайнери, благодарение на които зъбите запазват своята правилна позиция.

КОЛКО ДЪЛГО ПРОДЪЛЖАВА ЛЕЧЕНИЕТО С БРЕКЕТИ?
 

 Продължителността на ортодонтското лечение с брекети е различна в зависимост от конкретния случай, степен и вид на зъбно-челюстната деформация. Обикновено лечението продължава 1,5-2 години.

Ако и ти искаш да подредим усмивката ти...

bottom of page