top of page

Композитен бондинг

bonding profile white
marina_blackwhite.png
Заснемане.JPG
IMG_2685_edited_edited.jpg

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА БОНДИНГЪТ?
 

 Процедурата има за цел промяна и подобряване визията на цялата усмивка или на конкретен зъб/зъби във видимата област на съзъбието.

 Бондинг е процедура, при която към зъбната повърхност се добавя фотополимер (композитни фасети), който се фиксира чрез “залепване” само с адхезивна връзка (бондинг - свързване), без да има механични или други ретенции, които да задържат композитните фасети допълнително.

 
 

КОИ СЛУЧАИ СА ПОДХОДЯЩИ ЗА БОНДИНГ?
     

  • Когато искаме да подобрим визията на усмивката

  • Когато възстановяваме отчупени режещи ръбове, пукнатини или други недостатъци причинени или свързани с износване на зъбни тъкани или инциденти

  • При наличие на перманентни петна по зъбите

  • При леко разместени зъби, когато пациентът не желае да се лекува с алайнери/ ортодонтско лечение

  • При желание за корекция на разстояние между зъбите т.н. диастеми и треми

  • За корекция на пропорциите, формата и разположението на зъбите за естетвено изглеждащата усмивка
     

КОИ СА РАЗЛИЧНИТЕ ВИДОВЕ БОНДИНГ?
 

 Бондингът бива директен и индиректен.

 И в двата случая преди всичко правим обстоен преглед, консултация и обсъждаме желаната от теб промяна, правим фотодокументация.

 При директния бондинг , ако всичко е наред, можем да пристъпим към премахване на кариеси и/или стари пломби, ако има налични и  изработване на т.нар. композитни фасети директно върху зъбите ти.

 При индиректния бондинг процедурата се извършва в няколко посещения.
Първоначално сканираме зъбите и захапката ти. Сканираните дигитални 3D модели и фотографските снимки служат за планиране и изработка на Wax-up прототип на бъдещия бондинг. Той позволява да го пренесем временно върху зъбите ти и така ще видиш предварително какъв ще бъде крайният ефект и как ще изглежда твоята нова усмивка.
 

 След като се харесаш и одобриш и този етап, временния прототип се премахва от зъбите ти и се пристъпва към самата бондинг процедура, която завършва с финиране и полиране на повърхностите за придаване на блясък и естествен и завършен вид

 


 За поддържане на новата усмивка с бондинг, е неоходимо спазване на правилна орална хигиена, за което ще ти дадем подробни инструкции и насоки.

Ако и ти искаш да подобрим усмивката ти...

bottom of page