top of page

Вадене на зъб

ekstrakciq.jpg
ekstrakciq1.jpg
wisdom-tooth-825x550.jpg
tooth-extraction-healing.jpg

 По една или друга причина, се налага даден зъб да бъде изваден. Това е рутинна процедура, която се извършва доста често, но въпреки това почти винаги предизвиква силен страх в пациентите, когато са на стоматологичния стол.

 Ние разбираме напълно това, затова наша основна грижа е при теб да надделеят комфорта и спокойствието по време на денталната процедура.

 Насреща сме, за да отговорим на най-често задаваните въпроси, относно ваденето на зъби.
 

БОЛЕЗНЕНО ЛИ Е ИЗВАЖДАНЕТО НА ЗЪБ?
 

 За щастие живеем във времена, в които болката и неразположението по време на денталните процедури могат да бъдат елиминирани и процедурата по изваждане на зъб протича комфортно, спокойно и безболезнено.
 

КОГА МОЖЕ ДА СЕ НАЛОЖИ ИЗВАЖДАНЕ НА ЗЪБ?
 

Многобройни са причините, които налагат изваждане на зъб:

 • Силно разрушени от кариес зъби, които не подлежат на лечение и възстановяване

 • Силно разрушени от фрактура зъби, които не подлежат на лечение и възстановяване

 • Лекувани или нелекувани зъби, неперспективни за лечение и възстановяване

 • Пародонтозни, подвижни зъби, костта около които е силно стопена

 • Ретинирани мъдреци

 • Неретинирани мъдреци, неперспективни за лечение и възстановяване

 • Изваждане на зъби по ортодонтски показания

 • Изваждане на зъби поради други причини- кисти, тумори, лъчетерапия и др.

 

ЗАЩО СЕ НАЛАГА ИЗВАЖДАНЕ НА МЪДРЕЦИ?
 

 Мъдреците обикновено са 4 на брой и са последните, най-крайни зъби в горна и долна челюст, отляво и отдясно. В далечното минало те са участвали активно в преработката на храната, но с промяната на начина на живот и приема на термично обработена храна, ролята на мъдрецита в дъвкателната функция е вече незначителна. При някои хора дори липсват зародиши на мъдреци, тъй като те отпадат в процеса на еволюция. 

 Тъй като мъдреците са последни в съзъбието, те са трудно достъпни за почистване и обикновено задържат много плака и хранителни остатъци, поради което при тях често се развива кариес, а впоследствие и пулпит, гранулом и др. Тези зъби имат сложна анатомия на кореновите канали и лечението им често създава трудности.

 Освен, че не изпълняват важна роля в дъвкателната функция, нерядко в челюстите няма място за пробива на мъдреците и те остават ретинирани или полуретинирани в костта на челюстта. Там те също създават проблеми, както в костта, така и в разположения пред тях зъб- втория голям кътник.

 

КОЛКО ВРЕМЕ ТРАЕ ПРОЦЕДУРАТА ПО ИЗВАЖДАНЕ НА ЗЪБ?
 

 Тъй като всеки пациент е със специфична анатомия, всеки случай е индивидуален и различен и процедурата по изваждане на зъб е с различна продължителност. След преглед и рентгенова диагностика можем да дадем повече информация относно очакваното време.

 

ОПАСНО ЛИ Е ИЗВАЖДАНЕТО НА ЗЪБ?
 

 Изваждането на зъб е честа и рутинна процедура, която почти винаги протича без усложнения. От изключителна важност обаче, е спазването на инструкциите и насоките, които ще дадем след изваждането на зъба, с цел предотвратяване на някои усложнения.
 

КАКВО Е НЕОБХОДИМО ДА СЕ НАПРАВИ СЛЕД ИЗВАЖДАНЕ НА ЗЪБ?

 

 След изваждане на зъб ще получиш от нас конкретни инструкции и насоки, за да може да се възстановиш максимално бързо и да избегнем нежелани усложнения.

 

Инструкции след изваждане на зъб:

 

 • Ограничи физическата активност през първите 24 часа и избягвай прекомерното усилие през първите 72 часа.

 • Храненето може да започне след като премине ефектът от упойката. Храни се на неоперираната страна. Първите 2 -3 дни приемай меки, кашави храни. Следващите 2 седмици може да преминеш към обичайно хранене, като избягваш много твърди храни. Пуканки, семки, ядки и подобни са забранени за 3 седмици.

 • Стискай марлята 25-30 минути след поставянето и в устата, за да може да се стабилизира кръвният съсирек, от който раната зараства,след което я изхвърли,но не като я изплюеш.

 • Да НЕ се пуши 24 до 48 ч. след изваждането на зъба.

 • Да НЕ се пие от сламка,засмуква кръв от раната или да се пипа с език.

 • Да НЕ се жабури и изплаква с вода за уста, изплюва и да не се създава налягане в устната кухина (т.е да се кашля и киха с отворена уста). Всичко това за период от 3 дни. След това може да започне изплакване на устата с вода за уста съдържаща хлорхексидин (Eludril Classic) за период от 14 дни.

 • Зъбите да се почистват само от неоперирата страна в деня след изваждането на зъба и следващия ден.След това се преминава към почистване на цялото съзъбие, като се внимава в обастта на извадения зъб.

 • Кървене- слюнката, примесена с кръв, е нормално явление първите 24 часа след манипулацията. Обилно кървене не трябва да се появява. Ако се появи, компресирай с мокра марля (при липса на марля, торбичка за чай също би свършила работа) за 30 минути. Ако кървенето не спира или намалява, моля свържи се с нас.

 

Полезна инфромация:

Оток (подуване):

 Възможно е да се появи оток и това е нормално в оздравителния процес. Все пак, ако подуването изглежда голямо и е придружено с темепература или силна болка, моля свържи се с нас веднага.

Аплицирай студени компреси върху кожата от страната на интервенцията за първите 24 часа след манипулацията, като редуваш 20 минути аплициране на компреса с 20 минути почивка.

Медикаменти:

 Ако сме предписали антибиотична терапия, следвай стриктно инструкциите за прием и не прекратявай предсрочно приема му. Винаги приемай пробиотик в комбинация с предписания антибиотик. При остатъчни болки след изтичане на действието на упойката, приемай предписаното от нас обезболяващо средство.

Ако и ти искаш да подобрим усмивката ти...

bottom of page